Pedal Break rosak!!!!

Pedal Break rosak?! Kenderaan anda sedang bergerak laju??

Bayangkan bahaya yang menanti jika pedal break anda rosak.

Berikut adalah pilihan dan akibat yang pelu anda fikirkan dan buat ketika dalam situasi tersebut. (Sila tonton hingga habis dan buat penilaian anda sendiri)

Pelajari ilmu penting ini untuk keselamatan anda. Anda mampu mengubahnya.

www.autoroadtax.com.my

Platform memperbaharui insurans online pertama di Malaysia.

#autoroadtax
#renewroadtax
#rodtax
#insurans
#cepatmudahdanpantas
#berdesupsampai

https://www.facebook.com/autoroadtax/videos/782769731916328/?t=20

Antara pemandangan sekitar Shah Alam akibat dari hujan ribut semalam.

Perkara penting yang perlu dilakukan jika terjadi perkara seperti ini;

1. Semak dengan pihak insurans sama ada kejadian bencana alam terdapat dalam senarai claim anda.

2. Buat laporan polis.

3. Semak dengan majlis perbandaran yang terlibat untuk tindakan susulan.

Kesian pada mereka yang terlibat. Semoga bertabah.

www.autoroadtax.com.my

Platform memperbaharui insurans online pertama di Malaysia.

#autoroadtax
#renewroadtax
#rodtax
#insurans
#cepatmudahdanpantas
#berdesupsampai

 

Berhati-hati jika ingin bertukar lorong.

Tengok kiri tengok kanan tengok depan dan tengok belakang. Jangan lupa bagi signal.
.
.
Kita mampu mengubahnya. Bukan hanya selamat untuk kita tapi juga orang sekeliling kita.

Melanting kakak tu dibuatnya. Semoga baik-baik saja dan tiada yang serius.

www.autoroadtax.com.my

Platform memperbaharui insurans online pertama di Malaysia.

#autoroadtax
#renewroadtax
#rodtax
#insurans
#cepatmudahdanpantas
#berdesupsampai

https://www.facebook.com/autoroadtax/videos/779605068899461/?t=0

Pusingan Penghawa Dingin Dalam Kenderaan Anda.

Sekadar berkongsi ilmu.

(1) Bila buka aircond dan tingkap ditutup semasa kereta tidak bergerak, oksigen akan circulate di dalam kereta.

(2) Oksigen tersebut akan makin berkurang apabila kita inhale. Sekiranya terlalu lama kenderaan tersebut dihentikan, oksigen makin berkurang.

(3)Apabila paras oksigen dah berkurangan ke 16% sahaja, kita akan rasa sesak nafas. Sekiranya kita tidur nyenyak, tidak bangun & tidak keluar dari kereta, maka kita akan collapse atau tidak sedarkan diri.

(4) Paras oksigen akan berkurangan kerana semasa tidak sedarkan diri tu kerana kita masih bernafas & apabila mencapai 10%, oksigen sudah tidak dapat dihantar ke otak & sistem tubuh tidak dapat berfungsi dengan baik, dan seterusnya menyebabkan kematian

(5) Keadaan akan baik jik kereta bergerak,oksigen akan masuk ke dalam kereta melalui enjin bukan hanya oksigen yang sama circulate.

(6) Jika nak rehat dalam kereta memang boleh tetapi tingkap mesti dibuka sedikit supaya oksigen masuk.

(7) Ketika jalan sesak, kita akan rasa mengantuk kerana kadar oksigen yang masuk ke dalam kereta adalah kurang. Itu adalah tanda yang kita kekurangan oksigen. Tingkap perlu dibuka juga ketika itu. Kalau cuaca panas, tak salah buka aircond & buka tingkap sedikit.

(8) Karbon monoksida dari ekzos bukanlah penyebab semata-mata kematian kerana karbon monoksida dari kenderaan juga terkawal melalui catalyst converter & dilepaskn oleh kenderaan kerana limit of concentration sudah dikawal. Untuk menyebabkan kematian, karbon monoksida ada certain ppm which is much higher than limit yang kenderaan lepaskan.

*Please pass this info to others-family & kwan-kawan sebab kita di Malaysia ni lack of knowledge mengenainya. Jika tidak, pasti kita akan ambil langkah keselamatan awal.

www.autoroadtax.com.my
Platform memperbaharui insurans online pertama di Malaysia

#autoroadtax
#renewroadtax
#roadtax
#insurans
#cepatmudahdanpantas
#berdesupsampai

Cara Memandu Supaya Tak Bazir Minyak Kereta Anda..

6 Cara Memandu Supaya Tak Bazir Minyak Kereta Anda..

Harga minyak kereta kejap naik kejap turun. Apa yang kita boleh buat untuk jimatkan minyak atau tak bazirkan minyak kereta kita adalah dengan beberapa perkara ini. Ada cara yang betul pemandu harus lakukan. Jom kita tengok dan praktik kan.

 

No automatic alt text available.

Ikut kelajuan yang ditetapkan. Bawa laju memang menghabiskan minyak. Tapi bawa dengan kelajuan yang consistent boleh elak kita daripada bazirkan minyak okay ?

 

No automatic alt text available.

Apa salahnya pagi-pagi keluar rumah dalam pukul 7 atau 8 buka lah tingkap. Atau petang – petang. Cuaca pun dah redup kan.

 

No automatic alt text available.

Sekarang ni semua orang bergantung kepada Waze. Bukan sebab kita tak tahu jalan tetapi Waze bagi tahu mana jalan shortcut sekiranya jam. Jadi jimat minyak kan ?

 

Image may contain: car and outdoor

Elakkan bawa kereta semasa hujan. Rintangan air di jalan raya buat kereta lebih berat dan perlukan tekanan minyak yang tinggi

No automatic alt text available.
Check tayar kereta korang. Lagi kurang angin lagi banyak menggunakan minyak
Image may contain: car

Muatan kereta pun biar berpada.

 

www.autoroadtax.com.my
Platform memperbaharui insurans online pertama di Malaysia

Renew Roadtax & Insurans Sendiri Cepat dan Mudah

Anda bimbang jika ada cas tersembunyi yang agen kenakan kepada anda?
Kenapa nak risau, kini anda sendiri boleh renew roadtax dan insurans anda sendiri. Anda boleh buat pilihan anda dan lihat sendiri detail setiap bayaran yang perlu anda bayar. Lebih mudah cepat dan pantas. Selesai…anda hanya perlu tunggu roadtax sampai ke tangan anda. Mudah kan?! Jom layari

www.autoroadtax.com.my